Blogs

thanks for the reports, very exciting.

Brian VK5BC

just another NEWBIE coming in...

ASSETS AND THE BEACON IQ4DJ A 10140KHZ CARPI CLUB OF RADIO TRANSMISSION ONLY
TX HOME MADE SO BY SEQUENTIAL 1W E 50mW.
VERTICAL ANTENNA
GENERATOR WSPR (MP3)
HOME MADE Logic Control MP3
HOME MADE Logic quartz timing.
HOME MADE Sync timer with clock radiocontrollato (DCF 77.5KHZ).
NO PC
BEACON 24H NO STOP

ASSETS AND THE BEACON IQ4AX A 10140KHZ RADIO CLUB OF MODENA ONLY RECEIPT
RX HOME MADE
VERTICAL ANTENNA
INFO
http://www.arimodena.it/wspr

test

As you will see by the database VK3OT/SIX and VK5PJ have ben conducting experiments on the 6M band over 450 km from Adelaide PF95 and Hamilton QF12.
For those who dont know the path is not line of sight. it is over flat ground desert for hundreds of KM with a slight rise at each end. I am 800 feet AMSL and VK5PJ about 250 feet.
He is running 1 watt to a 9 el M2 yagi. I am listening on an identical antenna (from same batch in 1989) and using a TS690SAT as VK3OT and an FTV1000/FT1000MP with 2ppm osc as VK3SIX.

In addition to my MEPT on 10.140073MHz which has 8 Unit, QRSS, Hell and WSPR modulation and a Power Out of 37mW. I have been running a DDS controlled MEPT which can virtually go anywhere, 1.8 to 50MHz.

Currently this TX is just below the 28MHz WSPR Window on 28.125995MHz, Power Out 300mW. It uses 5 Unit modulation to produce QRSS, Hell and WSPR. Even the better commercial rigs can easily be almost 100Hz out on the dial reading, consequently I am decoded by some stations as I appear in their passband and missed by others who are out in the other direction.

Several times in the last couple of weeks, when I have left WSPR running overnight, it has shut itself down during the night. The computer is still running, Spectran is still running, but WSPR has stopped.

I'm wondering if anyone else has noticed this happening.

test

As I had hoped, the 200HZ filter on the K3 seems to offer better WSPR decodes. I seem to be copying the very weakest stations much better, and have had decodes at the -30 level since installing. Perhaps it's premature - it's only been in a few hours - but it certainly seems to be a lot sharper than my 400HZ filter dialed down to 200HZ, and that is a plus for WSPR. Hopefully, some QRPP signals will tell the tale over the next few days.

73,

Harv
M0DUO / K2PI

I recently installed the DX Engineering vertical, a 43 ft, rather shiny piece of Aluminum on the ground in the backyard. I have 24 buried radials from 20 to 60 feet long. I am receiving much better on WSPR, and am consistently getting excellent multiple reports with my preferred 500mW of power.

I have also ordered the 200 Hz 5-pole filter for the K3, and this will be my preferred WSPR filter set. I am hoping the very even rolloff of a standard WSPR BW filter will help me copy a lot more stations.

73

Harv,
M0DUO / K2PI

Hi all, monitoring here in Bristol just noticed my clock was out, have adjusted and as at 11:04 UTC 04/05 should be spot on... antenna is nothing flash just a few bits of wire hanging off of a 5m length of RG213. G call is hopefully in the post...
73
David - ZL1BT/G

Testing 160 path Edmonton AB - Dartmouth NS
-consistent path from 0300-0900z
-Avg SNR -24db

When I`m active on 10mb or 15mb I can note more drift on WSPR transmissions by many stations, like this:

I couldn't find an appropriate transistor to control the PTT on the FT-920 from the serial port and I stumbled on the rigcltd pages on the Internet.

rigstld is a Linux rig control daemon and so I have spent a few days working out where to add the code into wspr.py.
It's quite straightforward, only about 8 new lines, and now I have the PTT controlled through the CAT port without any messing around with a soldering iron(!)

However, occasionally I am getting this error:

Expression '*odev = open( odevName, flags )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 821
Expression 'OpenDevices( idevName, odevName, &idev, &odev )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 864
Expression 'PaOssStream_Initialize( stream, inputParameters, outputParameters, streamCallback, userData, streamFlags, ossHostApi )' failed in 'src/hostapi/oss/pa_unix_oss.c', line: 1239
An error occured while using the portaudio stream
Error number: -9985
Error message: Device unavailable

but I am not sure if this is related to the CAT control I have added or a problem with the sound install on my system.

Pages